غده پروستات، اندام کوچک تولید مثل در مردان، این غده مستعد ابتلا به بیماری های مختلف است، بیماری ها مرتبط به این غده را نیز اصطلاحا پروستات می گویند. دو بیماری بزرگ شدن خوش خیم پروستات (BPH) و سرطان پروستات از جمله شایع ترین بیماری های پروستات هستند.
شناخت علل و عوامل خطر مرتبط با این بیماری ها برای تشخیص زودهنگام، پیشگیری و مدیریت موثر آن ها بسیار مهم است. علاوه بر این، بیماریهای پروستات دیگری نیز وجود دارند که هر کدام علل و ویژگیهای خاص خود را دارند. این مقاله از مجله سلامتی جیم جو به دلایل ابتلا به پروستات می پردازد.
👇دسترسی سریع
Toggleمشکلات مربوط به پروستات هر کدام به علت های مختلفی ایجاد می شوند که در ادامه به آن ها می پردازیم:
بزرگ شدن خوش خیم پروستات که به عنوان هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نیز شناخته می شود، یک بیماری غیر سرطانی است که با بزرگ شدن غده پروستات مشخص می شود. در حالی که علت دقیق BPH نامشخص است، اما می توان گفت که عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارند و شامل موارد زیر هستند:
بزرگی خوش خیم پروستات در درجه اول یک بیماری مرتبط با افزایش سن است و خطر آن پس از 40 سالگی افزایش می یابد. تغییرات هورمونی نیز با افزایش سن بروز می کنند و افزایش سطح استروژن و کاهش سطح تستوسترون، در رشد غده پروستات نقش دارد.
داشتن سابقه خانوادگی از دلایل ابتلا به پروستات از نوع بزرگی خوش خیم است و خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. عوامل ژنتیکی ممکن است باعث رشد سلول های پروستات و ایجاد هیپرپلازی خوش خیم شود.
عدم تعادل در هورمون های جنسی، به ویژه افزایش استروژن و کاهش تستوسترون، ممکن است در بزرگ شدن غده پروستات تاثیر داشته باشد.
برخی از عوامل سبک زندگی مانند چاقی، کمبود فعالیت بدنی و رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و چربی با افزایش خطر ابتلا به بزرگی پروستات مرتبط هستند.
سایر مقالات 👈 اهمیت تغذیه بعد از جراحی پروستات
سرطان پروستات یک بیماری بدخیم است که با رشد غیر طبیعی سلول ها در غده پروستات مشخص می شود. عوامل متعددی در ایجاد آن نقش دارند که عبارتند از:
سن از مهم ترین عوامل ابتلا به پروستات مخصوصا سرطان پروستات است که اکثر موارد این مشکلات در مردان بالای 65 سال رخ می دهد. داشتن سابقه خانوادگی سرطان پروستات به ویژه در یکی از بستگان درجه یک، خطر ابتلا به این بیماری و بزرگی خوش خیم را نیز افزایش می دهد.
سرطان پروستات در گروه های نژادی و قومی خاص شایع تر است. مردان آفریقایی آمریکایی بیشترین میزان ابتلا را دارند و پس از آن مردان کارائیب و آفریقایی بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. مردان آسیایی و اسپانیایی در مقایسه با مردان قفقازی کمتر در معرض ابتلا هستند.
جهش های ژنتیکی ارثی، مانند جهش در ژن های BRCA1 و BRCA2، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط است. این جهشها بیشتر با سرطانهای ارثی سینه و تخمدان مرتبط هستند، اما میتوانند بر خطر سرطان پروستات نیز تأثیر بگذارند.
عدم تعادل هورمونی، به ویژه افزایش سطح تستوسترون و سایر هورمون های مردانه، ممکن است در ایجاد سرطان پروستات نقش داشته باشد. با این حال، ارتباط دقیق بین هورمون ها و سرطان پروستات هنوز در دست بررسی است.
سبک زندگی می تواند از دلایل ابتلا به پروستات مخصوصا سرطان پروستات است، انتخاب های خاص سبک زندگی و رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و فرآوری شده، مصرف کم میوه و سبزیجات، چاقی، سیگار کشیدن و کم تحرکی در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند.
به غیر از BPH و سرطان پروستات، بیماری های پروستات دیگری نیز وجود دارند که باعث بروز مشکلات خواهند شد و در ادامه به علت ایجاد این نوع بیماری ها نیز می پردازیم:
پروستاتیت التهاب غده پروستات است که اغلب در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود، البته نوع غیر باکتریایی آن نیز وجود دارد که در نتیجه ناهنجاری های سیستم ایمنی یا اختلال عملکرد عضلات لگن ایجاد می شود.
آبسه پروستات مجموعه ای از چرک در غده پروستات است که معمولاً در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود و می تواند به عنوان عارضه پروستاتیت یا سایر عفونت های دستگاه ادراری رخ دهد.
سنگ های پروستات، کلسیفیکاسیون هایی هستند که در غده پروستات تشکیل می شوند. این تجمع این نوع سنگ ها باز دلایل ابتلا به پروستات است. از طرفی علت دقیق سنگ های پروستات ناشناخته است، اما ممکن است با التهاب مزمن همراه باشد.
کیست های پروستات کیسه های پر از مایع هستند که می توانند در غده پروستات ایجاد شوند. این کیست ها ممکن است مادرزادی یا اکتسابی باشند و علت دقیق آن همیشه مشخص نیست.
سایر مقالات 👈 روش های جراحی پروستات در مردان
درک علل بیماری های مختلف پروستات برای تشخیص زودهنگام، پیشگیری و مدیریت موثر بسیار مهم است. بزرگ شدن خوش خیم پروستات (BPH) تحت تاثیر سن، تغییرات هورمونی، ژنتیک و عوامل سبک زندگی است.
سرطان پروستات تحت تاثیر سن، سابقه خانوادگی، نژاد، جهش های ژنتیکی، عوامل هورمونی و انتخاب سبک زندگی است.
علاوه بر این، سایر بیماری های پروستات مانند پروستاتیت، آبسه پروستات، سنگ های پروستات و کیست های پروستات علل و ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند.
با آگاهی از این علل و عوامل خطر، افراد می توانند اقدامات پیشگیرانه ای برای حفظ سلامت پروستات خود انجام دهند و در صورت لزوم به دنبال مراقبت های پزشکی مناسب باشند.