بالا بودن فشار خون یک عامل خطر اصلی برای بیماریهای قلبی عروقی از جمله سکته مغزی، حمله قلبی، نارسایی قلبی و آنوریسم است. اگر فشار خون بیش از حد بالا باشد، نیروی زیادی به سرخرگها و قلب وارد میشود. کنترل و درمان فشار خون بالا برای حفظ سلامتی و کاهش خطر ابتلا به این شرایط خطرناک بسیار مهم است.
👇دسترسی سریع
Toggleبسیاری از افراد در سراسر جهان مبتلا به پر فشاری (هیپرتانسیون؛ hypertension) یا افزایش فشار خون هستند که اصطلاحا به آن «فشار خون» یا «فشار خون بالا» هم گفته میشود. علائم فشار خون، به طور معمول قابل مشاهده نیستند و ممکن است تا سالها در بدن پدیدار نشوند و حتی بعد از پدیدار شدن این علائم به بیماریهای دیگر نسبت داده شوند. برای درمان فشار خون بالا، شما میتوانید با یک سری عادات و رفتارها و مصرف دارو با مشورت پزشک سلامت خود را به دست آورید.
ممکن است فرد مبتلا به فشار خون بالا هیچ علائمی را متوجه نشود، بنابراین افراد اغلب آنرا “قاتل ساکت” مینامند. اگر فشار خون بالا تشخیص داده نشود، میتواند به قلب، رگهای خونی و سایر ارگانها مانند کلیه آسیب برساند. از همین جهت بررسی فشار خون به طور مرتب ضروری است. در موارد نادر و شدید، فشار خون بالا باعث تعریق، اضطراب، مشکلات خواب و سرخشدن میشود. با این حال بیشتر مبتلایان به فشار خون بالا هیچ علائمی را تجربه نخواهند کرد. اگر فشار خون بالا به یک بحران فشار خون تبدیل شود، ممکن است فرد دچار سردرد و خونریزی بینی شود.
برخی از علائم فشار خون بالا عبارتند از:
بالا رفتن دمای بدن (گرگرفتگی)
علائمی دیگری نیز وجود دارند که در اندکی از بیماران این علایم بروز پیدا میکند:
در وضعیتی که این بیماری خطرناک و بحرانی میشود علائم زیر پدیدار میشوند:
اگر یک بیماری زمینهای برای افزایش فشار خون باشد، پزشکان این فشار خون بالا را ثانویه مینامند. فشار خون ثانویه دلایل خاصی دارد و نتیجه بیماری دیگری است به عنوان مثال: بیماری مزمن کلیه (CKD) یک علت شایع فشار خون بالا است، زیرا کلیهها دیگر مایعات را فیلتر نمیکنند. این مایع اضافی منجر به فشار خون بالا میشود.
شرایطی که میتواند به فشار خون بالا منجر شود عبارتند از:
برخی عوامل خطر وجود دارد که میتوانند در ایجاد فشار خون بالا نقش داشته باشند، مانند:
اصلاح سبک زندگی اولین گزینه برای مدیریت و درمان فشار خون بالا است که باید انجامش دهید. همچنین روشهای دیگری نیز برای درمان فشار خون وجود دارد، مانند:
اگر به نکاتی که در بالا ذکر شدهاند اهمیت نمیدهید ممکن است مبتلا به فشار خون بالا شوید. پس سعی کنید برای دوری از این بیماری حتما این رفتارها را در زندگی خود پیادهسازی کنید و سلامت کلی بدن خود را به دست آورید. فشار خون بالا اگر در مراحل ابتدایی قرار داشته باشد با این اعمال میتواند کنترل و درمان شود و مشکلی را برای شما به وجود نیاورد.
غذایی که میخوریم تأثیر زیادی بر سلامت کلی ما دارد. انجمن قلب آمریكا پیشنهاد میكند كه خوردن رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات و پرهیز از غذاهای با نمك و چربی زیاد میتواند به كنترل فشار خون كمك كند.
محققان طی یک مطالعه برروی تاثیر غذاها و محصولات محلی نسبت به محصولات حاوی مواد نگه دارنده دریافتند که پس از گذشت 6 ماه، افرادی که غذاهای محلی مصرف می کنند، سطح کمتر چربی احشایی، بهبود وضعیت افسردگی و کاهش فشار خون سیستولیک داشتند.
در یک مطالعه دیگر دانشمندان به بررسی مواد معدنی آب پرداختند. در مناطقی که آب شوری بیشتری دارد، آب حاوی مقادیر بیشتری سدیم است که میدانیم فشار خون را افزایش میدهد. با این حال، همین آب همچنین شامل منیزیم و کلسیم بیشتری است که هر دو فشار خون را کاهش میدهند.
دانشمندان طبق تحقیقات خود نتیجه گرفتند که دهانشویه دهان “باکتریهای خوب” را در دهان میکشد. این باکتریهای خوب اکسید نیتریک (NO) تولید میکنند که برای سلامتی رگهای خونی مهم است.
آخرین تحقیق، نقش اصلی در تعامل بین روی و فشار خون را نشان میدهد. به گفته محققین، انتقالدهنده کلرید سدیم ( NCC) در کلیه لینچپین است. NCC مسئول پمپاژ سدیم به بدن است، از این طریق از دفع آن در ادرار جلوگیری میکند. روی با NCC تداخل دارد: هنگامی که روی وجود دارد، NCC فعالتر است، به این معنی که بدن سدیم کمتری را حفظ میکند. این مهم است زیرا مقادیر زیاد سدیم (از جمله مصرف نمک زیاد) فاکتورهایی در افزایش خطر فشار خون هستند.
فشار خون طولانی مدت میتواند باعث ایجاد عوارض از طریق آترواسکلروز شود که پلاک در دیواره رگها ایجاد میشود و باعث باریک شدن آنها میشود. این باریک شدن فشار خون را بدتر میکند زیرا قلب برای گردش خونِ باید با فشار بالا، خون را پمپاژ کند.
آترواسکلروز مربوط به فشار خون بالا میتواند منجر به:
عوارض احتمالی فشار خون بالا که در صورت عدم درمان آن روی میدهند عبارتند از: