رژیم کتوژنیک چیست؟ کاهش وزن با رژیم کتوژنیک چگونه است؟ آیا این رژیم برای کاهش وزن و مبارزه با بیماریهای متابولیکی گزینه خوبی است؟ کتوژنیک، یک رژیم پر چرب با پروتئین متوسط است! پس چطور به کاهش وزن کمک میکند؟ در این مطلب از سایت جیم جو توضیح میدهیم که چگونه این رژیم میتواند به شما در کاهش وزن و مبارزه با بیماری متابولیک کمک کند.
چاقی یکی از بزرگ ترین عوامل بیماری زایی و مرگ و میر است. چاقی عوارض زیادی دارد و جالب است بدانید که سالیانه میلیونها نفر بر اثر چاقی میمیرند! برای مبارزه با چاقی، رژیمهای غذایی زیادی وجود دارد که فقط برخی از آنها مورد تایید هستند. یکی از این رژیمهای غذایی، رژیم کتوژنیک است که مزایایی بسیاری برای سلامت دارد.
رژیم کتوژنیک؛ شامل چربی زیاد، پروتئین متوسط و کربوهیدرات بسیار کم است. با کاهش کربوهیدراتها و افزایش چربی، بدن وارد وضعیت متابولیکی به نام کتوزیس میشود. سپس شروع به تبدیل چربیها به کتونها میکند. کتون ها مولکولهایی هستند که میتوانند انرژی بدن را تأمین کنند.
با انجام چندین روز یا چند هفته رژیم کتوژنیک، بدن و مغز چربی و کتونها را به عنوان منبع سوخت استفاده میکنند. همچنین رژیم کتو سطح هورمون انسولین را پایین میآورد. افزایش کتونها به همراه پایین آمدن سطح انسولین دو دلیل اصلی فواید بسیار زیاد رژیم کتوژنیک برای سلامتی میباشد.
غذاهای اصلی در رژیم غذایی کتوژنیک شامل گوشت، ماهی، کره، تخم مرغ، پنیر، خامه، روغن، آجیل، آووکادو، دانهها و سبزیجات کم کربوهیدرات هستند. در مقابل، تقریباً تمام منابع کربوهیدرات از جمله دانه، برنج، لوبیا، سیبزمینی، شیرینی، شیر، غلات، میوه و حتی برخی سبزیجات با کربوهیدرات بالاتر از این رژیم حذف میشوند.
شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهند رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن بسیار مؤثر است. رژیم کتوژنیک به کاهش وزن، حفظ توده عضلانی و بهبود نشانه های بسیاری از بیماری ها کمک زیادی می کند. در حقیقت پژوهش های بسیار زیادی به مقایسه رژیم های کم چرب و رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن پرداخته اند. یافته ها نشان می دهند که رژیم کتوژنیک در برابر رژیم های کم چرب تاثیر بسیار بیشتری دارد حتی در صورتی که تعداد کالری کل دریافتی یکسان باشد.
یک پژوهش انجام شده نشان داد، افراد در رژیم کتوژنیک 2.2 کاهش وزن بیشتری نسبت به افرادی داشتند که یک رژیم با کالری و چربی پایین را انتخاب کرده بودند. همچنین سطح HDL کلسترول و تری گلیسیرید آنها نیز بهبود پیدا کرده بود.
در پژوهش دیگری، رژیم غذایی کم کربوهیدرات با رژیم غذایی دیابت (کم چربی) مقایسه شد. در نتیجه افرادی که رژیم کم کربوهیدرات مثل رژیم کتوژنیک داشتند، 6.9 کیلوگرم کاهش وزن داشتهاند، در حالی که گروه رژیم دیابتی (کم چربی) تنها 2.1 کیلوگرم وزن کم کردهاند. در طی 3 ماه رژیم کم کربوهیدرات باعث کاهش وزن 3 برابری نسبت به گروه کم چرب گردید.
با این حال، نظریههای متضاد برای این یافتهها وجود دارد. برخی محققان معتقدند که این نتایج صرفاً به دلیل دریافت پروتئین بالاتر است و برخی دیگر فکر میکنند که یک مزیت متابولیک متمایز برای رژیمهای کتوژنیک وجود دارد.
این مطالعات رژیم غذایی کتوژنیک نشان دادهاند که افراد در صورت عدم کنترل یا محدودیت در مصرف چربی میتوانند، کاهش چربی و کاهش وزن را تجربه کنند.
اگر شمارش کالری را دوست ندارید، بررسیها نشان میدهد رژیم کتوژنیک گزینه خوبی برای شما است. شما به سادگی میتوانید بدون شمارش کالری و حذف غذاهای مشخص شده، رژیم بگیرید و لذت کاهش وزن را تجربه کنید.
در ادامه بررسی میکنیم که چطور رژیم کتوژنیک باعث کاهش وزن میشود.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، مشخص است که رژیم کتوژنیک یک رژیم کاهش وزن موفق در مقایسه با رژیمهای کربوهیدرات بالا، کم پروتئین و رژیمهای کم چربی است.
سندرم متابولیک 5 عامل رایج در مورد چاقی، دیابت نوع 2 و بیماریهای قلبی را توصیف میکند:
انسولین نقش مهمی در دیابت و بیماری متابولیک دارد. رژیم کتوژنیک برای کاهش سطح انسولین، به ویژه برای مبتلایان به دیابت نوع 2 یا پیش دیابت بسیار مؤثر است.ک مطالعه نشان داد که تنها پس از 2 هفته از رژیم کتوژنیک، حساسیت به انسولین 75٪ بهبود یافته و قند خون از 7.5 میلیمول در لیتر به 6.2 میلیمول در لیتر کاهش یافته است.
طالعه انجام شده به مدت 16 هفته مشخص کرد که رژیم کتوژنیک باعث میشود تا قند خون 16 درصد کاهش پیدا کند. علاوه بر این، 7 نفر از 21 فرد حاضر در مطالعه به طور کامل مصرف تمام داروهای دیابت خود را متوقف کردند.
همچنین رژیم کتوژنیک میتواند در سطح تری گلیسیرید اثرات شگفت انگیزی داشته باشد. در یک مطالعه مشخص شد که میزان تری گلیسیرید، تنها در 10 هفته به 107 میلیگرم در لیتر کاهش یافته است .
تمام راه های رسیدن به لاغری و زیبایی اندام را در این مقاله گفته ایم آن را ازدست ندهید.
چندین عامل کلیدی وجود دارد که اثرات مثبت رژیم کتوژنیک را بر روی بیماریهای متابولیک را تایید میکند. این عوامل شامل:
علاوه بر این موارد، این رژیم غذایی ممکن است به بازگرداندن عملکرد طبیعی انسولین کمک کنند. تحقیقات نشان داده است که عملکرد انسولین سالم میتواند با التهاب مقابله کند، در حالی که عملکرد انسولین ضعیف میتواند باعث افزایش آن شود.
استفاده از یک رژیم غذایی واحد، برای همه مناسب نیست! به خصوص که متابولیسم فردی، ژنها، نوع بدن، شیوه زندگی، علایق غذایی و ترجیحات شخصی متفاوت است. با این حال، رژیم غذایی کتوژنیک میتواند برای افرادی که اضافه وزن دارند یا در معرض سندرم متابولیک هستند، تاثیرات شگفتانگیزی داشته باشد.
اگر شما غذاهای پر چرب را دوست ندارید اما عاشق کربوهیدرات هستید، ممکن است این رژیم برای شما سخت باشد. اگر هنوز ایده رژیم کم کربوهیدرات را دوست دارید، پس یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات مانند کتوژنیک، ممکن است گزینه مناسبی برای شما باشد.
رژیم کتوژنیک ممکن است در کوتاه مدت نیز برای از دست دادن چربی و کاهش وزن برای شما مناسب باشد. با اینحال باید منظم باشید، غذاهای مناسب بخورید و از خوردن غذاهای با کربوهیدرات بالا اجتناب کنید.علاوه بر این، انتقال به رژیم کتوژنیک گاهی اوقات میتواند باعث علائم منفی شود که اغلب به آن “آنفولانزای کتو” گفته میشود. آنفولانزای کتو میتواند علائمی مثل: کم شدن انرژی، کاهش عملکرد ذهنی، افزایش گرسنگی، مشکلات خواب، حالت تهوع، ناراحتی گوارشی داشته باشد. در حالی که این اتفاق به ندرت رخ میدهد، ممکن است باعث شود برخی از افراد در روزها و هفتههای اول از ادامه این رژیم منصرف شوند! خصوصاً که چند هفته اول هر رژیم غذایی سختترین است.
اگر انواع رژیم های غذایی را امتحان کرده اید و نتیجه نگرفته اید مقاله عمل لاغری مارا از دست ندهید.
اگر میخواهید این رژیم را امتحان کنید، این نکات را رعایت کنید:
همچنین ممکن است بخواهید سطح کتون را در ادرار یا خون کنترل کنید، زیرا این موارد به شما اطلاع میدهد که آیا سطح کربوهیدرات را به اندازه کافی برای رسیدن به کتوزیس پایین نگه دارید. بر اساس مطالعات انجام شده، هر چیزی بیش از 0.5-1.0 میلیمول در لیتر نشان دهنده کتوزیس تغذیهای کافی است.
کاهش وزن در هفته برای هر شخصی متفاوت است و قابل مقایسه نیست. هر شخصی شرایط بدنی متفاوتی دارد و به همین دلیل شرایط کاهش وزن نیز متفاوت خواهد بود. ممکن است در ماه اول رژیم کتو، کاهش خیلی خوبی را تجربه کنید اما در ماههای بعد کاهش وزن قابل قبولی نداشته باشید! این بستگی به سوخت ساز بدن (متابولیسم) شما دارد.
ممکن است استاپ وزن نداشته باشید و هر هفته 1 تا 2 کیلو کاهش وزن را تجربه کنید، یا اینکه در یک هفته تغییری در وزن نداشته باشید! در چنین شرایطی اصلاً نگران نباشید و فقط به نکاتی که درباره استفاده از رژیم وجود دارد، توجه کنید.