در این مطلب به بررسی نقش ورزش در کنترل و درمان دیابت می پردازیم و نکات ورزشی که کمک می کنند تا شخص مبتلا به بیماری دیابت به سمت درمان یا کنترل هر چه بهتر دیابت قدم بردارد را برایتان تهیه کرده ایم. برای درمان دیابت با ورزش در ادامه با ما همراه باشید!
در ابتدا تعریفی مختصر و مفید از دیابت (Diabetes) داشته باشیم. بیماری دیابت یکی از رایج ترین بیماری های متابولیک (سوخت و سازی) در جهان می باشد. این بیماری زمانی به وجود می آید که قند خون فرد در اثر کاهش تولید انسولین یا عدم کارایی این هورمون بالا می باشد که مشکلات زیادی را برای فرد در پی خواهد داشت.
می توان گفت بیماری دیابت از آن دسته بیماری ها می باشد که درمان واحدی ندارد و نمی توان با اتکا به یک روش درمانی از پس آن بر آمد. عوامل متعددی در درمان دیابت دست به دست هم می دهند که باید از تمامی آن ها بهره گرفت و در کنار یکدیگر استفاده کرد.
این روش های درمانی شامل ورزش، رژیم های غذایی، داروها و همینطور انسولین می باشد. در مواردی می توان فقط با بهره گیری از رژیم های غذایی و ورزش این بیماری را کنترل کرد.
همچنین بهره گیری از ورزش و رژیم لاغری حتی برای افراد سالم که قصد پیشگیری از ابتلا به این بیماری را دارند بسیار حائز اهمیت می باشد.
نکته مهم در مورد نقش ورزش در کنترل دیابت نوع 2 اهمیت شروع به موقع آن است. در واقع هر چه قدر ورزش در مراحل اولیه دیابت و قبل از این که نیاز به دارو در شخص مبتلا پیدا شود شروع گردد، اثرات آن در بهبود کنترل دیابت بیشتر خواهد بود.
به طور کلی فواید انجام منظم فعالیت های بدنی در درمان دیابت نوع دو با ورزش به قرار زیر هستند:
ورزش بهترین راه برای مبارزه با عوارض دیابت از جمله بیماری های قلبی ، کلیوی و…. می باشد.
قابل ذکر است که افراد با BMI بالا، دارای سابقه خانوادگی دیابت و فشار خون بالا، از ورزش بیشتر سود می برند.
چهار نوع فعالیت بدنی برای شما مفید است که به شرح تمامی آن ها می پردازیم:
سعی کنید تا می توانید تحرک خود را افزایش دهید. برای خرید از خودرو استفاده نکنید، پیاده روی کنید و یا با دوچرخه به محل کار خود بروید، به جای آسانسور از پله استفاده کنید و در مجموع تحرک خود را افزایش دهید.
انجام ورزش های هوازی به مدت 30 دقیقه و حداقل 4 تا 5 روز در هفته برای شما بسیار سودمند خواهد بود.
شنا یا نرمش در آب، دوچرخه سواری، ایروبیک، ورزش هایی مانند والیبال، بسکتبال، تنیس و …(تفریحی)
پیشنهاد: اگر برای مدت زیادی ورزش نکرده اید قبل از هر چیز از پزشک خود در مورد افزایش فعالیت بدنی سئوال كنید. قبل از ورزش به مدت 5 دقیقه بدن خود را گرم، و پس از ورزش بدن خود را سرد کنید. می توانید ورزش را به مدت 5 تا 10 دقیقه در روز شروع کرده، رفته رفته مدت آن را افزایش دهید تا از مرز 30 دقیقه بگذرد.
فعالیت جسمانی منظم هوازی در موارد زیر تاثیر گذار است:
حرکات کششی سبب نرمی مفاصل و عضلات بدن شده و از آسیب و سفتی عضلات بعد از سایر ورزشها جلوگیری می کند.
نکاتی برای ایمنی:
به طور کلی شدت انجام ورزش های هوازی باید به گونه ای باشد تا شما به 70-60 درصد تعداد ضربان قلب ذخیره خود برسید ولی این افزایش باید به طور تدریجی انجام شود. شدت ورزش تعیین کننده کالری هایی است که در اثر فعالیت ورزشی سوزانده می شود و با مدت زمان فعالیت در ارتباط می باشد.
ورزش را در مدت زمانی انجام دهید که راحت باشید؛ در آغاز شاید ده دقیقه مناسب باشد. تدریجا زمان ورزش هوازی را به میزان 4-2 دقیقه در هفته افزایش دهید، تا زمانی که بدون توقف، مدت 60-20 دقیقه ورزش انجام شود. اطمینان حاصل کنید که تمرین با وزنه در برنامه قرار دارد.
نقش انجام منظم فعالیت ورزشی در افزایش تاثیر ورزش بر روی کاهش قند خون بسیار برجسته و مهم است، به همین منظور شما باید حداقل سه روز در هفته به انجام فعالیت ورزشی بپردازید. در مواقعی که هدف از ورزش کاهش وزن است، تعداد این جلسات باید حداقل 5 بار در هفته باشد.
به طور کلی بهترین زمان برای ورزش کردن 2-1 ساعت بعد از خوردن غذا است، زیرا از این طریق نه تنها شما می توانید قند خون بعد از غذا را بهتر کنترل کنید بلکه در صورت تزریق انسولین احتمال پایین افتادن قند خون (هیپو گلیسیمی) نیز کمتر خواهد بود.
همچنین اگر شما از انسولین استفاده می کنید (دیابت نوع یک) باید از ورزش کردن در ساعاتی که فعالیت انسولین در بدن به حداکثر میزان خود می رسد، خودداری نمایید. در نتیجه انجام فعالیت در طی روز بهتر از عصر هنگام است.
با رعایت اصول کلی، انجام فعالیت در طول روز بلامانع است. فقط انجام فعالیت در ساعات ابتدایی روز باید با شدت بسیار پایین انجام شود.
.رژیم مدیترانه ای یک برنامه غذایی عالی برای درمان دیابتی است
در این قسمت به بررسی چند نکته مهم درباره درمان قطعی دیابت با ورزش و نقش تاثیر گذار ورزش در کنترل دیابت می پردازیم:
نکاتی در مورد تجویز فعالیت ورزشی به دیابتی ها
نکاتی اساسی برای شروع فعالیت افرادی که کاملا بی تحرک هستند:
ورزش هایی كه در حد ورزش های سبك تا متوسط هستند عبارتند از:
برای تمامی فعالیت های ورزشی بجز فعالیت ورزشی با شدت خیلی کم (کمتر از 20%ظرفیت هوازی بیشینه) تعیین سطح گلوکز خون بسیار لازم است.
این کار می تواند از هیپو گلیسمی، هایپر گلیسمی و عوارض متابولیکی مرتبط با آن جلوگیری کند. افت قند خون (هیپو گلیسمی) در دیابتی هایی که انسولین تزریق می کنند نسبت به دیگر افراد بیشتر است. اگر قبل از فعالیت ورزشی میزان قند خون کمتر از (75یا 90mg/dI) باشد فعالیت ورزشی سنگین توصیه نمی شود.
100 (mg/dI) گلوکز برای این افراد در حالت استراحت و برای ورزش های حرفه ای 360(mg/dI) گلوکز لازم است. البته سطح مناسب گلوکز برای افراد مختلف متفاوت است.
با اطلاعاتی که هم اکنون از این مطلب دریافت کردید، باید بدانید که راه های پیشگیری و درمان دیابت چیست. در این مطلب بیشتر در باب ورزش صحبت کردیم و البته باید به برنامه غذایی نیز توجه ویژه ای داشت. این دو پارامتر در کنار هم می توانند بسیاری از مسائل سلامتی را در جامعه حل کنند، البته به شرطی که علم و اصول در آن ها رعایت شود.
منبع : https://www.sleeve.clinic/